Als je in plaats van de meegeleverde recovery-media gebruik maakt van originele Windows 7 installatie-media dan kun je Windows activeren met de productcode die op de sticker op de behuizing van de PC staat. Maar dan moet je dat wel telefonisch doen bij Microsoft. OEM-fabrikanten hebben van Microsoft een manier gekregen om dit te omzeilen door gebruik te maken van een OEM-certificaat en een fabrikant specifieke productcode. Windows vergelijkt deze info met wat specifieke gegevens uit het BIOS en indien deze overeenkomen dan beschouwt Windows zichzelf als geactiveerd.

Dus als je de fabrikantspecifieke productcode weet (deze komt NIET overeen met de productcode op de sticker!) en je kunt het OEM Certificaat bemachtigen dan kun je je Windows opnieuw activeren (indien de specifieke gegevens in de BIOS ook overeenstemmen).

De fabrikantspecifieke productcode kun je achterhalen met bijvoorbeeld de freeware CW-Sysinfo of Magical Jelly Bean Keyfinder. Het OEM Certificaat kun je halen uit het bestand tokens.dat dat te vinden is in de map C:\Windows\ServiceProfiles\NetworkService\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareProtectionPlatform.

Zoek in dit bestand naar de string “OEM Certificate” en kopieer het gedeelte tussen <?xml en </r:license> naar een nieuw bestand met de naam “certificaat.xrm-ms”. Na een schone installatie hoeven dan enkel nog de productcode en het OEM Certificaat aan Windows toegevoegd te worden. Tijdens de schone installatie sla je het intypen van de productcode over. Na de installatie open je direct een commandprompt met administratorrechten en voer je de volgende twee commando’s uit:

slmgr -ilc certificaat.xrm-ms
slmgr -ipk <productcode>

bron: c’t magazine 2010 nummer 4, softlink 1004104

Comments are closed.